Lees meer

Al uw vragen rond bovenste ooglidcorrectie

Geschreven op 9 Juli 2020

Oorzaak
De oorzaak ligt in het natuurlijke verouderingsproces van het lichaam. De huid raakt haar strakheid en elasticiteit kwijt  en gaat hangen. Door hetzelfde verouderingsproces worden de bindweefselschotten die vetweefsel binnen de oogkas houden slapper, waardoor dit vet naar buiten kan uitpuilen. Dit uitpuilende vet onder of boven het oog zijn de beruchte ‘wallen’, die dus niet enkel uit vocht bestaan, zoals veelal wordt gedacht. Rimpelvorming en wallen rond de ogen zijn via de huid- en bindweefselkwaliteit ook vaak genetisch bepaald en dus erfelijk. Bij rokers, treden deze verschijnselen vaak veel vroeger op. Alcohol drinken en overmatig zonlicht verhogen eveneens de kans op wallen.

Kom ik in aanmerking?
Voor een bovenste ooglidcorrectie, zijn er in principe geen contra-indicaties. Dit betekent dat iedereen met een voldoende huidoverschot aan de bovenste oogleden deze ingreep kan laten uitvoeren. Het is uiteraard nodig om eerst op een informatieve consultatie bij Dokter Van De Sijpe te komen. Zo kunnen uw verwachtingen worden getoetst en eventuele vragen worden beantwoord.

Ga ik er getrokken uitzien?
Dokter Van De Sijpe staat bekend om haar natuurlijke resultaten. U hoeft dus niet te vrezen voor “Amerikaanse toestanden”. Enkel het huidoverschot wordt verwijderd zodat u opnieuw een egaal ooglid zonder plooitjes bekomt. Daardoor wordt de blik weer opengetrokken wat een frisse en uitgeruste uitstraling geeft.

Wat met littekens?
Het huidoverschot wordt verwijderd in de natuurlijke plooi boven de oogbol. Het litteken is dus zo goed als onzichtbaar. Het is belangrijk om het litteken de eerste weken na de ingreep goed te beschermen tegen de zon met zonnecreme en/of een goeie zonnebril. Ook een goede hydratie van het litteken met een lichte oogcrème kan het resultaat ondersteunen.

Is er gevaar voor mijn zicht?
Ooglidcorrecties behoren tot de meest uitgevoerde cosmetische operaties. Zoals bij elke chirurgische ingreep bestaat er steeds een (miniem) risico op complicaties. Er wordt echter niet aan het oog zelf geraakt, enkel aan het ooglid. In het algemeen zijn er zeer weinig risico’s verbonden aan een ooglidcorrectie indien u het laat uitvoeren door een specialist zoals Dr. Van De Sijpe met zeer uitgebreide en jarenlange ervaring hierin.

Doet het pijn?
Nee, het gevoeligste van de hele ingreep zijn de verdovende prikjes. Dit duurt enkele seconden en daarna voelt u van de ingreep zelf niets meer. De ingreep duurt een klein uurtje. Ook nadien valt de pijn zeer goed mee. Paracetamol kan de eerste uren na de ingreep voor verlichting zorgen, maar is vaak niet eens nodig. De plakkertjes zorgen voor een hinderend gevoel de eerste week, maar pijn kan je dit zeker niet noemen.

Kan ik een tussenkomst van mijn mutualiteit krijgen?
Er is zelden een tussenkomst van de mutualiteit mogelijk. Hierover beslist niet de dokter, maar een ondubbelzinnige oogveldmeting, uitgevoerd door een erkend oogarts. Slechts indien er objectief een duidelijke gezichtsveldbeperking kan aangetoond worden, kan een gedeeltelijke terugbetaling van de ingreep door uw ziekenfonds gevraagd worden. Meestal wordt het echter als een esthetische ingreep aanzien en is er geen tussenkomst van uw ziekenfonds noch van uw verzekering.

Hoe snel kan ik weer aan het werk?
In de meeste gevallen kan u meteen na de ingreep naar huis. Het is verstandig om u te laten begeleiden zodat u niet zelf dient te rijden.
We raden aan om u de eerste dag zeer kalm te houden. Plan geen activiteiten, ga in uw zetel zitten en laat uw lichaam rusten.
Vanaf de volgende dag kan u in principe weer aan de slag, tenzij u een fysiek beroep uitoefent. Echte lichamelijke inspanning dient u 1 week te vermijden.
Veel van onze patiënten kiezen er echter voor een weekje thuis te blijven. Tegen dan zijn de blauwe plekken en de zwelling zo goed als volledig weggetrokken. Vermits een ooglidcorrectie een esthestische ingreep is, kan Dr. Van De Sijpe hiervoor helaas geen ziekteverlof uitschrijven.

Hoe lang is het effect van de ingreep zichtbaar?
De houdbaarheid van een behandeling verschilt van persoon tot persoon. In het algemeen rekent men op 7 tot 10 jaar of langer. Roken, alcohol drinken, gewichtsschommelingen en overmatig zonlicht kunnen algemeen het verouderingsproces sterk versnellen. De klok wordt door de ingreep een paar jaar teruggedraaid, maar het gewone verouderingsproces kunnen we helaas niet stopzetten. Na de ingreep gaat dit gewoon verder. Deze ingreep kan indien gewenst wel opnieuw worden uitgevoerd na een paar jaar op dezelfde manier.

Wanneer is de beste periode om een ooglidcorrectie uit te laten voeren?
Bent u een zonneklopper? Dan laat u de behandeling het best uitvoeren tussen 1 oktober en 1 april. Maar eigenlijk kan een ooglidcorrectie het hele jaar door worden uitgevoerd, mits een zonnecrème met factor 50+ en een goede zonnebril.

« Terug naar overzicht