Lees meer

Breast Implant Illness: Moet ik me zorgen maken?

Geschreven op 20 Oktober 2021

Heel kort samengevat: Siliconen borstimplantaten “zweten” en siliconenmoleculen kunnen migreren naar het lichaam, maar niet iedereen wordt daar ziek van.
Siliconen vinden we immers wel vaker terug in het lichaam, want ook in textiel, alimentaire producten of schoonheidsproducten worden siliconen gebruikt.
Siliconenmoleculen zijn inert. Dat betekent dat siliconengel die uit een borstimplantaat weglekt en in het lichaam terechtkomt zelf geen schade berokkent, maar bij sommige personen ontstaat er wel een lokale ontstekingsreactie.


Deze ontstekingsreacties worden ook wel het ASIA-syndroom genoemd. ASIA staat voor Autoimmune Syndrome Induced by Adjuvants, wat betekent dat het lichaam een afweerreactie oproept tegen een lichaamsvreemd materiaal.

Klachten van vrouwen die aan het ASIA-syndroom lijden, kunnen zijn: extreme vermoeidheid, gewrichtspijn, huiduitslag, haaruitval, geheugen-, concentratie- en spijsverteringsproblemen. Heeft u implantaten en lijdt u aan een van deze klachten, contacteer dan zeker uw arts.

Wanneer u aan een borstvergroting denkt blijven goede informatie, voldoende afwegen van de pro’s en contra’s en regelmatige controle na de ingreep dus absoluut nodig. Implantaten houden nu eenmaal een (beperkt) risico in. Het betreft hier immers een vreemd voorwerp dat wordt ingebracht in je lichaam. Wat er ook wordt beweerd, geen enkel type borstimplantaat garandeert een levenslange levensduur. Heroperaties zijn dus zeker iets waar je dient rekening mee te houden. 

Er bestaat ook een andere oplossing voor borstvergrotingen: Lipofilling.

Hierbij wordt je eigen vet, dat eerst door een kleine liposuctie wordt bekomen, gelijkmatig ingespoten in de borsten. Een vergroting van 1 cupmaat kan zo worden bekomen. Deze ingreep brengt geen van de bovenstaande problemen met zich mee want het betreft je eigen weefsel. Het geeft ook een mooi natuurlijk resultaat en is in de meeste gevallen blijvend. Een goed en veilig alternatief als je het ons vraagt!

« Terug naar overzicht